تخلفات صنفی به دلیل ثابت ماندن درصد سود است
نائب رئیس شورای اصناف کشور در گفت و گو با شهروند:
تخلفات صنفی به دلیل ثابت ماندن درصد سود است
حمید رضا عظیمی/گروه اقتصادی/ جلالالدین محمد شکریه نائب رئیس اول شورای اصناف کشور و رئیس مجمع امورصنفی استان گیلان، در گفتو گویی با شهروند به بررسی وضعیت بازاریان واصناف کشور در سال 91 وآینده صنوف در سال جاری پرداخت که در ادامه می خوانید:
سال گذشته، برای اصناف کشور چگونه گذشت؟
سال گذشته، فضای اقتصادی، فضای خاصی بود و برای اصناف هم نمی تواند متاثر از این فضا نباشد. در استان گیلان با توجه به این که کشاورزی استان و محصولات آن شامل برنج و چای و محصولات آبزیان دریائی در اقتصاد استان و کشور موثر بوده است، تاثیر و فشار بر این بخش، بیشتر قابل مشاهده است اما در مجموع به دلیل هماهنگی که مدیران صنفی در استان ما داشته اند، توانسته ایم با هماهنگی های لازمی که با بخش های مختلف ایجاد کردیم، مشکلات را تا حدودی رفع نمائیم. به هر حال موضوع با اهمیت این است که معضلاتی مانند تورم، رکود بازار و کاهش قدرت خرید مردم، موضوعات تاثیر گذار است.
به نظر می رسد در مجموعه های صنفی، سال 91نسبت به سال قبل فروش کمتری وجود داشته است؟
هر ساله در ایام عید، شعار ما این است، "حجم بیشتر فروش با سود کم". این استراتژی سود همه را تامین می کند. هم مردم به کالای ارزان دست پیدا می کنند. اما این موضوع به قدرت خرید مردم بستگی دارد که سال گذشته کاهش یافته بود. به هر حال امیدوارم مسائل اقتصادی کشور به سمت و سوئی حرکت کند که سود جامعه و اصناف در آن باشد.
مشکلاتی که سال گذشته بیشتر به چشم آمد، چه بود؟
یکی از مشکلات ما این بود که سود عمده فروشی و خرده فروشی کالا، طی ده سال گذشته تغییر نکرده است اما هم زمان با چنین موضوعی، هر ساله در بخش های مختلف مانند حمل و نقل، بهداشت، حقوق و مزایای کارگران و ... افزایش وجود داشته است. با این وجود سازمان حمایت افزایش میزان سود را نگه داشته و مجوز افزایش آن را نمی دهد. از سوی دیگر اطلاع کامل داریم برخی از تخلفات صنفی ما به دلیل این است که درصد سود، واقعی نیست به همین دلیل از سازمان حمایت در خواست می کنیم با واقعی کردن درصد سود فضائی را رقم بزند که تخلفات کمتر شود. عامیانه بگویم باید فضا طوری باشد که اگر کسی بخواهد دخلش را باخرجش هماهنگ کند، مورد تعزیر قرار نگیرد و با او برخورد نشود.
معتقدم هنوز بسیاری از دستورالعمل ها و آئین نامه های ما ایراد دارد و می توان با اصلاح آن، داد و ستد را تسهیل کرد. اگر دستگاه های اجرائی خودشان خود جوش حرکت کنند و به تصحیح این آئین نامه ها، اقدام نمایند، هم منافع مردم ملت و هم منافع اصناف که با خانواده ها و کارگرانشان، یک چهارم جمعیت کشور را تشکیل می دهند، تامین می شود اما وقتی اگر این اتفاق نیفتد، فضائی به وجود می آدید که همه دچار دغدغه باشند.
از مشکلات دیگری که می توان به آن اشاره کرد، بیمه اصناف است. سوال من این است چند در صد از صنوف ما به صورت خویش فرما، بیمه هستند؟ چه دلیلی دارد که بیمه خویش فرمای صنوف ما، به بیست درصد هم نرسد؟
پاسخ این سوالات را خودتان می دانید؟
خیلی خلاصه می گویم، وقتی شما کارگری می آورید و حدود یک سوم حقوقش را به سازمان تامین اجتماعی می پردازید، دیگر برای اصناف توانی نمی ماند که بخواهند خودشان را بیمه خویش فرما کنند. بسیاری از واحدهای صنفی ما، اگر خدای نکرده اتفاقی برایشان بیفتد و به درمان نیازمند شوند، هیچ چتر حمایتی ندارند. اگر فوت شوند چتر حمایتی بر خانواده اش وجود ندارد و آینده ای مبهم دارند. به نظر من شما در رسانه ها، این موضوعات را آسیب شناسی کنید. اینها مسائلی است که تمام دستگاهای دولتی و بخش خصوصی باید به آن ورود کنند وبرای حلش چاره بیندیشند. اگر می خواهیم در اقتصاد مقاومتی موفق باشیم، اول باید این بخش را مورد بازبینی قرار دهیم و فضای کسب و کار را بهبود بخشیم.
شعار امسال "حمایت از تولید ملی، کار و سرمایه ایرانی" بود. این شعار محق شد؟
اگر سه سال اخیر را نگاه کنید، سه سال شعار اقتصادی انتخاب شده و سال ها با نام اقتصادی نامگذاری شده اند. من معتقدم نباید با پایان سال شعارهای انتخاب شده را رها کنیم و بدون دست یابی به اهداف آنها با پایان سال، همه چیز را فراموش نمائیم. به هر حال کارنامه ای که از طرف نهادها و سازمان ها ارائه خواهد شد، چه توسط بخش خصوصی و چه به وسیله بخش دولتی، می تواند نشانگر این باشد که چقدر از این شعار محقق شده است .به نظرم یکی از راه هائی که می توانست ما را در رسیدن به این موضوع کمک کند تصویب قانون نظام صنفی است که متاسفانه دو سال در مجلس مانده و هنوز تصویب نشده است. به هر حال این موضوع طبیعی است وقتی ما می خواهیم به چیزی برسیم، باید ابزارش را داشته باشیم.
دولت می گوید ما شرایطی فراهم کرده ایم تا طی سال های گذشته اصناف کار کنند به نظر شما حالااصناف چگونه می توانند به کمک دولت بیایند؟
ببینید! هر جائی که دولت کار را به اصناف محول کرده، پشیمان نشده است. ما در برگزاری نمایشگاه های فصلی و تخصصی، در اجرای هدفمندی یارانه ها و حتی در وصول مالیات ها کمک کرده ایم. حتی با توجه به اینکه بودجه ای در نظر گرفته بودند و داده نشد، اصناف بودجه را خودشان تامین کردند. بنابراین هر جا کاری به ما واگذار شد، کمک و از ظرفیت خودمان استفاده کردیم. کارنامه ما هم مشخص است و اگر قرار باشد باز هم دولت کاری به ما واگذار کند و در توان ما باشد، قطع و یقین درنگ نخواهیم کرد، منتی هم نیست زیرا وظیفه ملی ماست.
- ۹۲/۰۴/۲۶