تحــــــــــــــــلیل

در این وبلاگ سعی می شود تحلیل ها ی منصفانه ای از فضای عمومی جامعه ارائه شود

تحــــــــــــــــلیل

در این وبلاگ سعی می شود تحلیل ها ی منصفانه ای از فضای عمومی جامعه ارائه شود

تحــــــــــــــــلیل

خدمت مخاطبان این وبلاگ عرض ادب و ارادت دارم . سعیم این است در مجال موجود، اصل یادداشت ها و مطالبم را که در رسانه های مکتوب و غیر مکتوب دیگر نوشته ام، بازنشر دهم زیرا در رسانه ها معمولا یا سیاست ها ی آن رسانه یا محدودیت هایش اجازه نمی دهد هر آنچه که مسوولیتش را می پذیری، منتشر کنی اما این فضا به این
دلیل که تمام مسوولیتش را شخص نویسنده وبلاگ می پذیرد همه مسوولیت هم بر عهده اوست و هر جا نیاز باشد شخصا پاسخ خواهد گفت. با تشکر حمیدرضا عظیمی

بایگانی

ایران به دبیرکلی اوپک نزدیک شد

حمیدرضا عظیمی | جمعه, ۲۸ تیر ۱۳۹۲، ۰۵:۴۴ ب.ظ

21 اردیبهشت 92 شهروند

شهروند گزارش می دهد؛

ایران به دبیرکلی اوپک نزدیک شد

حمیدرضا عظیمی/گروه اقتصادی/ دبیرکلی اوپک با توجه به موقعیت فعلی کشورمان، موضوع با اهمیتی است که به نظر می رسد با واگذاری ریاست بخش تحقیقات اوپک به عنوان دومین کرسی استراتژیک اوپک به عربستان، شانس ایران و عراق در انتخابات دبیرکلی این سازمان افزایش یافته است. گفته می شود در اوپک قانون نانوشته ای هست که می گوید تمام کرسی‌های اصلی تصمیم گیری این سازمان نمی‌تواند در اختیار یک کشور باشد. در این صورت به نظر می رسد با توجه به ارتباط دیپلماتیک ایران با عراق این احتمال وجود دارد که گره کور انتخاب دبیر کل در سازمان کشورهای صادر کننده نفت، با دست باز شود و تعویق یک ساله انتخابات دبیر کلی، با انتخاب نماینده ایران به عنوان دبیرکل جدید، پرونده این ماجرا را با خوبی و خوشی مختومه نماید.

رابطه خوب با عراق

کارشناسان معتقدند احتمال افزایش شانس ایران برای دبیرکلی اوپک به این دلیل است که ارتباط خوبی بین ایران و عراق وجود دارد و در این صورت امکان رایزنی به نفع کشورمان هست.

پیش تر سید عماد حسینی، عضو پیشین کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی  و معاون پژوهشی مرکزمطالعات بین المللی انرژی کشور در گفتگو با شهروند گفته بود: با توجه به ارتباطات بین المللی که با عراق داریم، می توانیم آنها را برای انصراف قانع نمائیم.

حسینی با توجه با اشاره به شرایط بین المللی کشورمان گفت: با توجه به شرایط موجود و تحریم هائی که وجود دارد، بیش از زمان های دیگر نیاز داریم در حوزه بین المللی، جایگاه هائی به دست آوریم و دبیرکلی سازمانی که حدود 50 درصد تولید نفت جهان را در اختیار دارد، یکی از جایگاه های با اهمیت است زیرا یکی از اهدافی که در اوپک پیگیری می شود، تراز کردن قیمت نفت است و کشورهای اوپیک می توانند در این زمینه تاثیرگذار باشند که اگر بتوانیم پست دبیر کلی اوپک را در اختیار گیریم این تاثیرگذاری را ما می توانیم داشته باشیم.

معاون پژوهشی مرکز مطالعات بین المللی انرژی اهمیت دبیرکلی اوپک  را بسیار زیاد دانست و به شهروند گفت: دستورالعمل و دستور کار اوپک از درون دبیرخانه بیرون می آید که استراتژی های نفتی اوپک را نیز تعیین می کند. در واقع با توجه به زیرگروه هائی که  در دبیرخانه وجود دارد، سیاست گذاری های حوزه نفت را انجام می دهد. بنابراین از این منظر دبیرکلی اوپک دارای اهمیت فراوان است و امیدواریم ایران بتواند با رایزنی هائی که انجام می دهد این پست را در اختیار گیرد.

استراتژی ایران در کسب دبیرکلی

در همین حال خبرگزاری مهر نیز در گزارشی آورده است: "ریاست بخش تحقیقات" دومین کرسی استراتژیک تصمیم گیری در سازمان اوپک پس از دبیرکلی است که در نهایت در رقابت ایران و عربستان، این نماینده سعودی‌ها بود که موفق به تصاحب این کرسی استراتژیک شد.

بر این اساس ایران که بر روی تصاحب عنوان "ریاست بخش تحقیقات اوپک" برنامه ریزی گسترده‌ای نداشت، عملا این کرسی را به عربستان سعودی واگذار کرد تا عملا شانس خود را برای تصاحب دبیرکلی اوپک به عنوان استراتژیک ترین کرسی نفتی جهان ارتقا دهد.

مطابق اطلاعات منتشر شده ایران تا اردیبهشت ماه سالجاری نماینده‌ای برای انتخابات بخش تحقیقات اوپک معرفی نکرد و در آخرین لحظات، حجت الله غنیمی‌فرد مدیر اسبق امور بین‌الملل و معاون سرمایه‌گذاری شرکت ملی نفت ایران برای رقابت با نماینده عربستان سعودی وارد گود رقابت شد که در نهایت ریاست تحقیقات اوپک به سعودی‌ها رسید.

ایران هم از انتخاب "مجید المنیف" عربستانی برای ریاست بخش تحقیقات اوپک به صورت غیر رسمی استقبال کرد تا عملا شانس سعودی‌ها برای رسیدن به کرسی دبیرکلی اوپک به حداقل کاهش یابد.

دبیرکلی حق مسلم ایران است

رستم قاسمی وزیر نفت ایران در آخرین اظهار نظر رسمی خود با تاکید بر اینکه "دبیرکلی اوپک حق ایران است"، درباره حضور ایران برای انتخابات ریاست بخش تحقیقات اوپک، گفت: "اولویت اول ایران انتخابات دبیرکلی بوده و ریاست بخش تحقیقات اوپک در اولویت بعد است."

از این رو شواهد و قرائن حاکی از آن است که توافق‌های پشت پرده ای انجام شده است تا با واگذاری کرسی بخش تحقیقات به عربستان، یکی از دو کشور ایران و عراق، خود را برای نشستن بر روی کرسی دبیرکلی این سازمان استراتژیک نفتی آماده کند.

رویترز هم در گزارشی آورده است: با این انتخاب احتمالا تنش بین ایران و عربستان بر سر انتخاب دبیرکل جدید اوپک افزایش می یابد.

درباره  این موضوع یک مقام آگاه شرکت کننده در نشست اوپک  به رویترز گفته است: با توجه به تصاحب پست ریاست بخش تحقیقات توسط یک سعودی، احتمالا ایران خواهد گفت که دبیرکل دیگر نمی‌تواند یک سعودی باشد.

در ادامه این گزارش آمده است: ایران پیش تر هرگونه انصراف و کناره گیری از انتخابات دبیرکلی اوپک به نفع نماینده عراق را به شدت تکذیب کرده و یادآور شده تا آخرین لحظه با تمامی رقبا رقابت خواهد کرد.

علیرضا نیکزاد سخنگوی وزارت نفت هم سال گذشته در گفتگو با مهر با رد انصراف ایران از رقابت دبیرکلی اوپک نفت به نفع عراق و پس از انصراف نامزد عربستان، اعلام کرده بود: ایران برای احراز دبیرکلی سازمان اوپک تا آخرین لحضه تلاش می‌کند.

دور جدید مذاکرات گازی ایران و عراق تا چند روز آینده در تهران آغاز خواهد شد و پیش بینی می‌شود کریم العیبی وزیر نفت عراق هم مذاکراتی با رستم قاسمی وزیر نفت ایران در حاشیه این مذاکرات گازی درباره انتخابات دبیرکلی اوپک انجام دهد.

وزیران نفت ایران و عراق زمستان سال گذشته هم در بغداد در نشستی مشترک در خصوص رقابت احراز دبیرکلی اوپک مذاکراتی را آغاز کردند که این مذاکرات به یک نتیجه و توافق نهایی منجر نشد.

در همین حال برخی از کارشناسان انرژی معتقدند: ایران برای احراز کرسی دبیرکلی اوپک باید تمامی رقبا را وتو کند زیرا پس از 50 سال دبیرکلی حق مسلم ایران به عنوان یکی از کشورهای موسس این سازمان نفتی است.

جزئیات ماراتن انتخابات دبیرکلی اوپک

به گزارش شهروند قرار بر این بود با آغاز سال جدید میلادی، "البدری" دبیرکل اوپک_ سازمان کشورهای صادرکننده نفت_ از سمت خود بازنشسته شود و با برگزاری انتخابات، یکی از نمایندگان کشورهای عضو، جای او را بگیرد. این انتظار وجود داشت اعضای اوپک در نشست خرداد ماه سال گذشته خود، جانشین البدری را انتخاب کند اما اجماع، که اساس انتخاب در اوپک است، به وجود نیامد.

رافائل رامیرز، وزیر نفت ونزوئلا در آن مقطع گفته بود: ما هم اکنون برای سمت دبیرکلی اوپک چهار کاندیدا از بهترین ها را در اختیار داریم و پیشنهاد کردیم بر اساس یک سازکار، برای انتخاب یکی از آنها به عنوان دبیر کل جدید این سازمان به توافق برسیم. چهار کاندیدی که رامیرز اعلام کرده بود، غلامحسین نوذری از ایران، مجید المنیف ازعربستان، ویلسون پاستور از اکوادور و سمیر الغضبان از عراق بودند.

با کناره گیری مجیدالمنیف نماینده عربستان، شائبه‌هایی مبنی بر کناره‌گیری ایران به نفع نامزدی عراق با توجه به روابط مطلوب سیاسی و اقتصادی دو کشور شکل گرفته بود که وزارت نفت سال گذشته این موضوع را رد کرد.

در ادامه سالجاری "غلامحسین نوذری" نامزد پیشنهادی ایران و "سمیر غضبان " نماینده پیشنهادی عراق برای دبیرکلی اوپک به رقابت می پردازند اما این احتمال وجود دارد که با توجه به عزم جزم ایران، عراق در آخرین روزها از حضور در این رقابت به نفع ایران کناره گیری کند.

 

  • حمیدرضا عظیمی

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی