برخی از اجرای مالیات برخانه های خالی طفره می روند
28 اردیبهشت شهروند
عضو شورای عالی مسکن در گفت و گو با «شهروند»:
برخی از اجرای مالیات برخانه های خالی طفره می روند
حمید رضا عظیمی/ گروه اقتصادی/ حرف و حدیث های بازار مسکن همچنان ادامه دارد. از یک سود دلالان و سوداگران اسب خود را زین کرده اند تا از نمد نابه سامانی بازار مسکن برای خود کلاهی بسازند و از سوی دیگر مسوولان دولتی قصد دارند جلو این روند را بگیرند تا زحمات چند ساله شان که با تحویل واحدهای مسکونی مهر در حال به بار نشستن است، بر باد نرود.
یکی از مسایلی که در این زمینه مطرح شده موضوع مالیات بر خانه های خالی است.یکی از اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس در واکنش به خبر اخذ مالیات از خانه های خالی از جدی نبودن این طرح خبر داده و تنها اقدامی که درباره این موضوع انجام شده را در حد جلسه نیم ساعته دانسته بود.از سوی دیگر مشاور وزیر راه و شهرسازی و عضو شورای عالی مسکن این موضوع را بسیار جدی می داند. وی درباره مالیات بر خانه های خالی معتقد است: متاسفانه وزارت اقتصاد توجهی به این موضوع نداشته است.
در ادامه مشروح گفت و گوی«شهروند» با مقداد همتی، عضو شورای عالی مسکن و مشاور وزیر راه و شهرسازی را درباره چالش ها و مشکلات موجود بر سر راه اجرای این طرح می خوانید.
به نظر می رسد چندی است سوداگری در بخش مسکن به جایی رسیده که قیمت ها در این حوزه به صورت نامتعارف افزایش یافته است. گفته شده بود وزارت راه و شهرسازی برای کنترل این وضعیت مالیات بر خانه های خالی را تدارک دیده است، اما عضو کمیسیون اقتصاد مجلس این موضوع را جدی نمی داند، موضوع چیست؟
بسته کاملی درباره مالیات بر خانه های خالی را به وزارت امور اقتصادی و دارایی ارسال کردیم و قرار بر این بوده وزارت اقتصاد، در طرح تحول مالیاتی این موضوع را به طور جدی پیگیری کند، اما متاسفانه این وزارتخانه اهمیتی برای آن قائل نشده و چنین مالیاتی در طرح تحول مالیاتی نیامده است.
یعنی اجرای چنین طرحی را متوقف کرده اید؟
خیر؛ این طرح با هدف کنترل سوداگری بازار مسکن در اولویت برنامه های وزارت راه و شهرسازی قرار دارد. برای اجرای چنین طرحی با مرکز پژوهش ها و کمیسیون عمران مجلس رایزنی داشته و اطلاحات مورد نظرمان را پیشنهاد کرده ایم. هنوز هم معتقدیم یکی از انواع مالیات که می تواند سوداگری در بازار مسکن را تا حدی کنترل کند، مالیات بر خانه های خالی است.
وضعیت فعلی بازار مسکن را منطقی می دانید؟
تورم فعلی در بخش مسکن غیر منطقی است. نرخ تورم در بخش مسکن حداکثر با نرخ تورم عمومی برابر است و نمی تواند از این عدد فراتر باشد، چون زمین عامل ثابتی است و تولید نمی شود تا نهاده های آن دستخوش تورم قرار بگیرد. آنچه در این بخش اتفاق افتاده، حاصل فعل و انغعالات سوداگری بازار است؛ در ساخت ساختمان، مواردی از قبیل مصالح ساختمانی و نیروی انسانی دخیل است که افزایش در این بخش، از تورم عمومی پیروی می کند، بنابراین آنچه در بخش مسکن به عنوان تورم این بخش مطرح است، بیشتر حاصل فعالیت های سوداگری در بازار است.
برای جلوگیری از سوداگری در بازار مسکن چه کارهایی انجام شده است؟
برای جلوگیری از حضور سوداگران در بازار مسکن، طرح تعزیراتی بازار اجاره را مطرح و اجرا کرده ایم. رئیس جمهور در شورای عالی مسکن به طور مکرر در مورد مالیات بر معاملات مسکن بحث کرده و اجرای این موضوع را خواستار شده است. رئیس جمهوری به این امر اعتقاد دارد که معاملات مکرردر بازار مسکن شغل محسوب می شود.
درباره مالیات بر خانه های خالی ظاهرا مشکلd وجود دارد که اجرا نمی شود؛ درست است؟
همان طور که گفتم ما بسته کامل این نوع مالیات را به وزارت اقتصاد ارائه کرده ایم که باید بگویم متاسفانه این وزارتخانه اعتقادی به این نوع مالیات ندارد و به همین دلیل اهتمامی برای اجرای آن به خرج نمی دهد.
غیر از اهتمام وزارت اقتصاد چه مشکلاتی برای اخذ مالیات از خانه های خالی وجود دارد؟
برای اخذ مالیات از خانه های خالی، بیشتر از هر چیز به اطلاعات نیاز داریم.آن قدر که در اختیار دولت بوده، سامانه ای در صنف مشاوران املاک ایجاد شده تا بتواند با اختصاص کد رهگیری به هر معامله، اطلاعات مورد نیاز خود را کسب کند، اما به اطلاعات بیش از این نیاز داریم. در دیگر کشورها سازمان هایی که وظیفه ای مشابه سازمان ثبت اسناد ما دارند، زیرمجموعه دولت هستند.
در این حوزه هم باید چنین باشد و اگر می خواهیم قوانینی مانند قانون مالیات بر خانه های خالی داشته باشیم و آن را اجرا کنیم، باید سازمان ثبت جزو زیر مجموعه های دولت باشد تا بتوانیم تمام اطلاعات مورد نیاز ثبتی را در اختیار داشته باشیم. تا زمانی که این اتفاق نیفتد، ما نمی دانیم هر فرد چند ملک دارد و اسناد ملکی به چه شکل به افراد تعلق گرفته است، بنابراین با اطلاعات ناقص نمی توان طرح مالیات بر خانه های خالی را به طور کامل اجرا کرد.
- ۹۲/۰۴/۲۸