بودجه محل اختلاف این و آن نیست
27 اردیبهشت 92 شهروند
دکتر هادی غنیمی فرد در گفت و گو با «شهروند»:
بودجه محل اختلاف این و آن نیست
حمیدرضا عظیمی/گروه اقتصادی/ در روزهای اخیر شاهد برپایی جلسات مجلس برای بررسی بودجه سال 92 کشور بودیم و آنچه مسلم است تا چند روز آینده تکلیف نهایی بودجه کل کشور مشخص می شود. همان طور که می دانیم در روز چهارشنبه نمایندگان مجلس با افزایش درآمد هدفمندی یارانه ها موافقت نکردند و این مساله به بروز ابهاماتی در مسیر اجرای این برنامه دامن زده است. در واقع مجلس مصوبه کمیسیون تلفیق مبنی بر درآمد 50 هزار میلیارد تومانی هدفمندی یارانه ها را تصویب کرد که بر این اساس 38 هزار و 800 میلیارد تومان به صورت ماهانه و متوازن از محل اصلاح قیمت ها و 11 هزار و 200 میلیارد تومان نیز از محل یارانه نان و برق حاصل خواهد شد.حتی سخنگوی اقتصادی دولت نیز در این زمینه گفت:درآمد هدفمندی یارانه ها ،کفاف اجرای این قانون را در تمام سال نخواهد کرد.البته بودجه تغییرات جهت دار دیگری نیز داشته و آنچه در اهداف تیم بودجه نویس دولت با توجه به برنامه ها مدنظر بوده، تا حدی دگرگون شده است.به عنوان نمونه محدودیت برداشت از صندوق توسعه ملی برای سرمایه گذاری از جمله این موارد است و بخش تولید رویکرد مثبتی نسبت به آن نداشته است.
تبعات کم و زیاد شدن بودجه
رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت درباره شیوه برخورد مجلس با بودجه پیشنهادی دولت گفت: کسانی که در مجلس بودجه را کم یا زیاد می کنند، باید تبعات این کار را پیش بینی کنند تا در نهایت فرآیند این گونه کارها، منجر به افزایش فشار بر مردم نشود.
دکتر هادی غنیمی فرد در گفت و گو با خبرنگار «شهروند» افزود: معتقدم یکی از موارد بسیار مهم، این است که بتوانیم نوعی از بودجه را برای بخش تولید تصویب کنیم که باعث تشویق تولید شود؛ اگر چنین اقدامی صورت گیرد خوب است، اما اگر اتفاقی که در مجلس می افتد و کم و زیاد کردن ها، باعث گرانی تولید شود، فشار بر بخش تولید افزایش می یابد.
وی گفت:متاسفانه تولید و منافع ملی این روزها دستخوش سیاسی کاری شده و این موضوع در نوع برخورد با بودجه امسال قابل مشاهده است. از ظواهر امر چنین بر می آید که طرف فقط می خواهد به رقیب ضربه بزند و دیگر کاری ندارد که این کار چقدر برای مردم هزینه ایجاد می کند.
وی افزود: معتقدم افرادی که مسوول رسیدگی و تصویب بودجه هستند،باید تاثیر کارشان را به دقت بررسی کنند. باید بدانند دخالت ها در بودجه اصلی چه میزان در بیکاری، تورم و زندگی عادی مردم موثر است. او یادآور شد: متاسفانه در حال حاضر به وضوح در زمان بررسی بودجه شاهد کشتی گیری جناح های مختلف هستیم.
بودجه برای گذران امور مردم است
رئیس خانه صنعت و معدن، محدود کردن برداشت از صندوق توسعه ملی برای سرمایه گذاری را امر نادرستی از سوی مجلس بیان کرد و افزود: به نظر من این مصوبه نمایندگان مجلس بدون توجه به نیاز بخش تولید و محدودیت های این بخش صورت گرفته است.
وی افزود: کسانی که اقدام به این کار کردند باید توجه داشته باشند که با وضعیت فعلی نرخ سود بانکی و رویکرد سیستم بانکی، دیگر کسی حاضر به سرمایه گذاری در بخش تولید نیست. وقتی که به ازای سپرده گذاری به راحتی بیش از 20 درصد سود می پردازند، کسی دیوانه نیست در بخش تولید سرمایه گذاری کند!
غنیمی فرد تاکید کرد: باید توجه داشت که ایجاد محدودیت هایی نظیر محدودکردن برداشت از صندوق توسعه برای سرمایه گذاری؛ در ابتدا تولید و در نهایت مردم را با چالش جدی مواجه می کند.
او گفت:به نظر من نمایندگانی که کار بررسی و تصویب بودجه را پیگیری می کنند، باید این موضوعات را درک کنند و ارزیابی صحیحی از این بحث داشته باشند. آنها باید بدانند بودجه محل اختلاف این و آن نیست و بودجه وسیله ای برای گذران امور مردم است.
رئیس خانه صنعت و معدن از بودجه عملیاتی نیز سخن به میان آورد و افزود: بودجه عملیاتی در اصل تطابق هزینه ها با برنامه هاست. برای دستیابی به چنین امری باید بتوانیم برنامه ها را به درستی ارزیابی کنیم و با محاسبه هزینه های واقعی برنامه ها، بودجه ای مناسب به آنها اختصاص دهیم. به هر حال در این روند احتمالا مشکلی وجود دارد که طی این سال ها با وجود تاکید بر عملیاتی شدن بودجه، هنوز نتوانسته ایم به این موضوع دست یابیم.
او درباره روش هایی که باید برای رشد صنعت در بودجه در نظر گرفته شده است،گفت: به طور معمول در بودجه نویسی، باید درآمدهایی برای دولت پیش بینی کنیم،به طوری که بتواند هزینه های آن را بپردازد. این درآمدها در شرایط عادی از مردم اخذ می شود و در قالب موضوعاتی مانند مالیات کسب می شود، اما اخذ مالیات باید حساب شده باشد و نباید آن را پیچ و تاب داد. غنیمی فرد اظهار کرد: نمونه اش همین مالیات بر ارزش افزوده است که به نظر من کمی با آن بازی شد. به نظر این نوع مالیات را باد می کنند که در نهایت باعث فشار بر تولید کننده می شود.
- ۹۲/۰۴/۲۸