رفع 19 ایراد شورای نگهبان به بودجه 92
19 خرداد 92
رفع 19 ایراد شورای نگهبان به بودجه 92
حمیدرضا عظیمی /گروه اقتصادی/ شورای نگهبان هفته گذشته با وارد دانستن 19 ایراد به بودجه مصوب مجلس، این لایحه را به مجلس بازگرداند. مطابق برنامه قرار است امروز نمایندگان در صحن علنی مجلس، ایرادات ارسالی از سوی شورای نگهبان که توسط کمیسیون تلفیق بررسی و اصلاح شده است را به رای بگذارند و دوباره بودجه 92 را به دست شورای نگهبان بسپارند.
در زمان تصویب لایحه بودجه در مجلس، برخی از کارشناسان نیز هشدار داده بودند که بخش هایی از لایحه بودجه که توسط مجلس تغییر کرده، با ایرادات اساسی مواجه خواهد شد.یکی از ایراداتی که شورای نگهبان گرفته، درباره واگذاری گزارش درآمدهای نفتی توسط شورای پول و اعتبار بوده که آن را مغایر با اصل 60 قانون اساسی اعلام کرده است.
ایراد دیگری که گرفته شده در رابطه با واگذاری مسوولیت تنظیم سیاستهای ارزی و تعیین قیمت ارز به شورای پول و اعتبار است.در همان مقطع بسیاری از کارشناسان در گفت و گو با «شهروند» اقدام مجلس را خارج از وظایف این شورا دانسته بودند و هر کدام به نوعی بر این نکته تاکید داشتند که وظیفه تنظیم سیاست های پولی و ارزی با بانک مرکزی است.
عباسعلی کدخدایی،سخنگوی شورای نگهبان در جمع خبرنگاران گفت: لایحه بودجه امسال طی دو هفته گذشته، در جلسات متعدد شورای نگهبان مورد بررسی قرار گرفت که در پی اختلافنظرهای بهوجود آمده بین دولت و مجلس درباره لایحه، نمایندگان دولت ازجمله معاون برنامهریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهور همراه با کارشناسان و نمایندگانی از کمیسیون تلفیق مجلس را به جلسه عمومی شورای نگهبان دعوت کردیم و نظرات آنها نیز دریافت شد.
وی افزود: سازمانهای مختلف که نسبت به لایحه بودجه نظراتی داشتند نیز دیدگاههای خود را بهصورت مکتوب برای شورای نگهبان ارسال کردند که این موارد در بررسی لایحه مدنظر اعضای شورا قرار گرفت.
با این حساب در ایرادهای 19 گانه شورای نگهبان به خروجی بودجه 92 از مجلس شورای اسلامی، به نظر می رسد شورا نظرات کارشناسی را جمع آوری کرده است. شورای نگهبان اعلام کرده است که برخی مصوبات مجلس در بودجه سالجاری کشور دارای ماهیتی غیربودجهای است.
ایراد قانونگذاری در لایحه بودجه
درباره موارد یادشده اسماعیل جلیلی، عضو کمیسیون تلفیق به خبرنگار«شهروند» گفت: لایحه بودجه 92 با 19 ایراد از سوی شورای نگهبان مواجه شده است. برخی بندها که در لایحه بودجه آمده بود، با ایراد مغایرت با قانون اساسی مواجه شد و برخی دیگر مربوط به منبع تامین مالی و تعدادی از بندها نیز قانونگذاری شناخته شده است. او افزود: این ایرادات پس از دریافت در دستور کمیسیون تلفیق قرار گرفت و در جلسه صبح دیروز 12 بند آن اصلاح و بقیه در جلسه بعد از ظهر بررسی شد.
عضو کمیسیون تلفیق گفت: امروز در صحن علنی درباره اصلاحاتی که کمیسیون تلفیق به ایرادات شورای نگهبان انجام داده، رای گیری خواهد شد و پس از آن، لایحه برای تایید مجدد به شورای نگهبان ارسال می شود.
جلیلی در پاسخ به این پرسش که آیا خروجی مجلس با آنچه دولت فرستاده بود، تفاوت داشته است؟ گفت: تفاوت دارد، اما باید علت تفاوت را هم ببینید. به نظر من تفاوت ها بیشتر ناشی از شفاف سازی در ارقام بودجه است و برخی بند ها که پیش بینی شده بود اما در درآمدها ومصارف دیده نشده بود یعنی دولت تقاضا کرده بود که مبلغی را به عنوان فروش اوراق مشارکت کسب کند اما اینکه محل درآمد کجاست و کجا قرار است صرف شود معلوم نبود. دوستانی که از شفاف نبودن بودجه صحبت می کردند نیز نظرشان معطوف به این موارد بوده است. مجلس این موارد را محاسبه و جزو درآمدها کرد و برای مصرف آنها نیز سر فصل هایی تعیین شد.
جلیلی یادآور شد: برخی از سرفصل ها از قبل وجود داشت و در برخی از موارد نیز سر فصل های جدیدی در نظر گرفته شد.
وی تصریح کرد: برخی ظرفیت ها نیزدر درآمدها وجود داشت که سطح آن پایین دیده شده و امکان تحقق درآمدهای بیشتر به ویژه در بخش نفت وجود دارد که اصلاح شد و مجلس پیشنهاداتی داد که تامین درآمد از این محل و محل هایی مانند تعرفه ها و درآمدهای غیرنفتی، افزایش یابد.
عضو کمیسیون تلفیق گفت: یکی از موارد مهم این است که ما شورای پول و اعتبار را مکلف کرده بودیم گزارش درآمدهای نفتی را هر ماه یک بار، به مجلس ارائه کند که این موضوع با ایراد شورای نگهبان مواجه شد و آن را اصلاح کردیم. شورای نگهبان معتقد بود که با توجه به ترکیب شورای پول و اعتبار که افراد غیر دولتی هم در آن عضو هستند، جایگاه قانونی شورا طوری است که باید بانک مرکزی این موضوع را بر عهده گیرد.
- ۹۲/۰۴/۲۹